Spiller du skuespill? Eller tar du martyrrollen?

Aug 30, 2021
Skoler og barnehager startet på grønt nivå - og smitten eksploderer. Hva gjør det med deg - og de rundt deg? Vi setter det på spissen og deler folk inn i arketyper:

Skuespilleren later som alt er ok, at hun ikke er berørt av noe som helst selv om sannheten er at hun er kjemperedd for å gå på jobb hver eneste dag. Hva om et av barna på avdelingen har Covid-19, og hun blir smittet? Hva om hun selv uten å vite det, smitter både barn og kolleger?

Offeret føler seg tråkket på og misbrukt av samfunnet - intet mindre - som kjører pedagogene frem i frontlinjen, fjerner smitteverntiltak på arbeidsplassen hennes og utsetter henne for fare hver dag.

Martyren tar en for laget. Hjelper til og avlaster kolleger som er på felgen, står på og holder fortet. Vet at hun er sliten og trenger hvile, men «hvis ikke jeg gjør det, hvem skal gjøre det da»? Og så bretter hun opp ermene og går på.

Strutsen er helt fullstendig på felgen allerede,  etter at skolen startet på grønt nivå, halvparten av skolens elever er i karantene etter 3 skoledager og alle planer som var lagt   for høsten allerede er snudd opp ned. Det er selvsagt overhodet ikke greit å være nedkjørt én uke etter at syv uker lærerferie er over, så han stikker hode i sanden og overser alle symptomer på stress.

Som sagt - vi setter det på spissen. Likevel er vi sikker på at du kjenner igjen de 5 arketypene hos folk rundt deg… Og hvis du er helt ærlig - ser du deg selv også? Hvilke arketyper er beskrivende for deg?

Hva vil vi nå med dette…?

Når du kjenner igjen arketypene hos andre, er det lettere å tilpasse kommunikasjonen slik at dere forstår hverandre. Minst like viktig er det å kjenne igjen seg selv: Når du ser deg selv litt utenfra, og ser «hvordan du gjør reaksjonene dine», har du muligheten til å reflektere over dem. Håndterer du hverdagen på en hensiktsmessig måte for deg? Er det kanskje andre måter å tenke å reagere på, som ville gjort hverdagen lettere?

Hadde det vært godt å kunne slutte å gruble og tenke så fælt, spesielt på det du ikke kan gjøre noe med? Hvilken forskjell ville det gjøre å dra hodet opp av sanden, og ta grep for å ta vare på deg selv? Eller… innrømme at du tar offerrollen, og komme deg ut av den - og over i en bedre tilstand for deg?

Nettopp dette får du mange gode redskaper til i kurset «Livsmestring for lærere». Du finner mer informasjon og muligheten til å melde deg på ved å klikke under her👇!

Se hva mer Pedagogskolen har å tilby!

Inspirasjonsmail direkte i innboksen

Meld deg på vår mailingliste! Da blir du blant de første som får inspirasjon, de siste nyhetene og tilbud på mail.

Vi misliker SPAM - du kan være trygg på at vi ikke deler listen med noen. Den blir hos oss!