Er du hjelpsom? Det ser ut til å lønne seg!

Aug 30, 2021

Noen mennesker ser ut til å ha helt grenseløs kapasitet. De står gjerne til halsen i oppgaver og prosjekter på egen banehalvdel, men har likevel både tid, lyst og energi til å se andre, og rekke ut en hjelpende hånd der det trengs.

Er du en sånn en? Svarer du nei, så er det ikke helt sikkert vi tror deg… Det er helt typisk lite selvsentrerte mennesker også, dette, så de gjør jo ikke så mye. Det var nå så lite. You know…

I alle fall - vår fantastiske hjerne har en bonus til flotte, hjelpsomme folk! Det viser seg nemlig at ved å være generelt hjelpsom, så bygger du motstandskraft mot negative effekter av stress. Et stress-immunforsvar, så å si!

Hvorfor? Det har med hormonet oxytocin å gjøre - et hormon som justerer våre sosiale instinkter og stimulerer til nær kontakt med andre menneske. Samtidig er det et stresshormon som skilles ut (sammen med adrenalin og kortisol) når vi stresser, og misjonen er klar: motivere oss til å søke hjelp og støtte! Det har mange finfine egenskaper til: Det beskytter hjerte-karsystemet vårt, er naturlig betennelsesdempende og det holder blodårene avslappet når vi stresser.

Alt dette blir forbedret og forsterket gjennom sosial omgang. Å knytte bånd til andre mennesker bygger motstandskraft!

Forskere har satt tall på HVOR bra det er for oss å være hjelpsomme: Blant dem som hadde vært hjelpsomme siste året, fant forskerne ingen sammenheng mellom stress og dødelighet. Blant de som IKKE hadde vært hjelpsomme siste året, fant de - hold deg fast - hele 30% økt sjanse for ikke å klare å komme seg gjennom en periode med mye stress!

 Det er heftige greier!

Vil du lese mer eller sjekke kildene får du lenkene her:
 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3780662/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23856187/

Se hva mer Pedagogskolen har å tilby!

Inspirasjonsmail direkte i innboksen

Meld deg på vår mailingliste! Da blir du blant de første som får inspirasjon, de siste nyhetene og tilbud på mail.

Vi misliker SPAM - du kan være trygg på at vi ikke deler listen med noen. Den blir hos oss!