Hvem sitter med fjernkontrollen din?

Aug 30, 2021

Har du aldri fri?
I så fall… hvem sin skyld er det?

Vi vet vi provoserer nå. Noen ganger er det nødvendig å bli ristet litt for å våkne…

Anne kom til oss fordi hun følte seg faretruende nær veggen. Hun var på jobb når hun var på jobb, hun tenkte på elevene når hun var sammen med familien, utfordringer i klassemiljøet når hun trente, fagfornyelsen kvernet når hun prøvde å koble av med venner… hun følte seg aldri ferdig. Det var alltid mer som burde gjøres, det kunne alltid bli bedre. Når vi pirket litt i det innrømmet hun at hun var nokså irritert på ledelsen på skolen, som lot dette skure og gå. De skulle sett henne, hjulpet henne!

Vi har ikke tryllet bort arbeidsoppgavene til Anne, men hun er en helt annen lærer etter noen måneders samarbeid med oss. Så hva har vi gjort? Ristet henne ut av dvalen…!

Jobben har hun gjort selv: Hun har innsett at ledelsen ikke er inni hodet hennes, ei heller har de fjernkontroll på henne - så når hodet er på jobb hele tiden, er det henne seget ansvar. Den var tøff å svelge, den var det. Men: Når den først var fordøyd, våknet håpet:

«Hvis det er JEG som bestemmer at jeg er på jobb hele tiden - så kan jeg bestemme at jeg IKKE er det også! Kan dere hjelpe med det…?»

Jepp - det kunne vi!

Vi jobbet med å akseptere at det var mer som KUNNE vært gjort når hun gikk fra jobb - men at arbeidsdagen var over, så det fikk bli i morgen (eller når hun bestemte at det skulle være). Akseptere det med hele seg - ikke bare hodet - så det slapp taket i henne.

Så jobbet vi med teknikker for å disponere arbeidsdagen på en god måte - slik at det som hastet ble prioritert før det som ikke hastet, og det som var viktig ble prioritert før det som ikke var viktig - men etter det som hastet. Med et praktisk verktøy for hånden bruker Anne nå noen minutter på den sorteringen hver dag - og har fått frigjort tid og føler hun selv har kontroll på arbeidsdagen.

Sist men ikke minst har hun laget seg noen mentale alarmer som varsler når hun går i sine hyppigste tankefeller… for å kunne velge andre måter å tenke på i de situasjonene. Vi har fått lov å skrive det: Hun skjemtes da hun oppdaget det, samtidig som hun VET at hun ikke er alene: Hun gikk til stadighet i «offerfellen». La skylden på systemet, på ledelsen, på politikerne, økonomien i skolen… Plausibelt og sant, mye - men dog: Det HJELPER IKKE å skylde på andre. Nå «går alarmen», hun stopper opp - ser hva hun KAN gjøre noe med, og tar tak i det - og legger bort det hun IKKE kan gjøre noe med.

Kjenner du deg igjen i noe av dette?

De som kommer til oss for coaching trenger ikke FIKSES. De er helt i orden - men ønsker å komme ut av noen mønster de har gått seg litt fast i. De vil tenke på nye måter, se ting fra nye vinkler - for å få en bedre hverdag, både på jobb og privat.

Ta kontakt, så finner vi ut hva vi kan bidra med for deg!

Se hva mer Pedagogskolen har å tilby!

Inspirasjonsmail direkte i innboksen

Meld deg på vår mailingliste! Da blir du blant de første som får inspirasjon, de siste nyhetene og tilbud på mail.

Vi misliker SPAM - du kan være trygg på at vi ikke deler listen med noen. Den blir hos oss!